Anais do 6º congresso da Sociedade Brasileira de Proteômica - Summit Brasileiro de Metabolômica

Áreas

Resumos para a área: PRODUTOS NATURAIS, COMPOSTOS BIOATIVOS E ALIMENTOS

  • Assigning the proteome complement of honey from Africanized Apis mellifera: paving the way to set up an analytical platform for sanitary control of quality

    Marcela Paula Silva Zanão (UNESP - Universidade Estadual Paulista “Júlio de Mesquita Filho”); Osmar Malaspina (UNESP - Universidade Estadual Paulista “Júlio de Mesquita Filho”); Mario Sergio Palma (UNESP - Universidade Estadual Paulista “Júlio de Mesquita Filho”);

    Área: Produtos Naturais, Compostos Bioativos e Alimentos
    Palavras-chave: honey composition, proteomic analysis, ecological interactions, protein identification,

    Ver resumo

  • Chemical diversity and distribution of Ayahuasca metabolites

    Matheus Fernandes Alves (UNIFAL-MG - Universidade Federal de Alfenas-MG); Albert Katchborian Neto (UNIFAL-MG - Universidade Federal de Alfenas-MG); Wanderleya Toledo dos Santos (UFJF - Universidade Federal de Juiz de Fora); Michael Murgu (Waters Corp. - Waters Corporation); Ana Claudia Chagas de Paula (UFJF - Universidade Federal de Juiz de Fora); Danielle Ferreira Dias (UNIFAL-MG - Universidade Federal de Alfenas-MG); Marisi Gomes Soares (UNIFAL-MG - Universidade Federal de Alfenas-MG); Tiago Arruda Sanchez (UFRJ - Universidade Federal do Rio de Janeiro); Daniela Aparecida Chagas de Paula (UNIFAL-MG - Universidade Federal de Alfenas-MG);

    Área: Produtos Naturais, Compostos Bioativos e Alimentos
    Palavras-chave: Ayahuasca, Liquid Chromatography - Tandem Mass Spectrometry, Annotation, Molecular networking,

    Ver resumo

  • EVALUATION OF THE ANTIOXIDANT ACTIVITY OF THE ETHANOLIC EXTRACT FROM TERMINALIA CATAPPA L. LEAVES BY THE 2,2-DIPHENYL-1-PICRYLHYDRAZIL METHOD

    Murillo Alessandro do Nascimento (Unisanta - Universidade Santa Cecília); Joyce Próbio Santos (Unisanta - Universidade Santa Cecília); Luciana Lopes Guimarães (Unisanta - Universidade Santa Cecília); Daniel Siquieroli Vilas Boas (Unisanta - Universidade Santa Cecília);

    Área: Produtos Naturais, Compostos Bioativos e Alimentos
    Palavras-chave: Plant extracts, Natural products, Phenolic compounds, Antioxidant,

    Ver resumo

  • Metabolic Profile of Spent Coffee Grounds Extracts: Pharmacological Potential

    Naira Linhares Sabino (UNESP - Universidade Estadual Paulista - Instituto de Química); Rafael VieiraCristiano Soleo de Funari (UNESP - Universidade Estadual Paulista - Faculdade de Ciências Agrárias); Kelly Johana Dussán (UNESP - Universidade Estadual Paulista - Instituto de Química);

    Área: Produtos Naturais, Compostos Bioativos e Alimentos
    Palavras-chave: Spent coffee grounds, Metabolic profile, Pharmacological potential, Waste valorization,

    Ver resumo

  • DYNAMIC METABOLOMICS REVEALS PHENOLIC PROFILES IN SORGHUM: FROM FLOWERING TO FINAL PRODUCT

    Carolina Thomaz dos Santos D Almeida (UNIRIO - Food and Nutrition Graduate Program, Federal University of the State of Rio de Janeiro); Nancy Terrier (INRAE - UMR AGAP, Univ. Montpellier, CIRAD); Marie-Hélène Morel (INRAE - UMR 1208 IATE, Univ. Montpellier, L’Institut-Agro); Walter de Milliano (Milliano-Meijer - Maatschap de Milliano-Meijer); Trust Beta (UM - University of Manitoba); Hamza Mameri (INRAE - UMR 1208 IATE, Univ. Montpellier, L’Institut-Agro); Mariana Simões Larraz Ferreira (UNIRIO - Food and Nutrition Graduate Program, Federal University of the State of Rio de Janeiro);

    Área: Produtos Naturais, Compostos Bioativos e Alimentos
    Palavras-chave: Immature grains, Phenolic compounds, Sorghum processing, UHPLC-MSE,

    Ver resumo

  • HILIC: A Complementary Chromatographic Approach for Studying Small Molecules in Bothrops jararaca Venom

    Monica Viviana Abreu Falla (IB - Instituto Butantan); Mariana Soares Rodrigues (IPEN - Instituto de Pesquisas Energéticas e Nucleares); Ivo Lebrun (IB - Instituto Butantan); Daniel Pimenta Carvalho (IB - Instituto Butantan); Guilherme Rabelo Coelho (IB - Instituto Butantan);

    Área: Produtos Naturais, Compostos Bioativos e Alimentos
    Palavras-chave: Small molecules , Bothrops jararaca, Venom, HILIC,

    Ver resumo

  • Comprehensive Metabolomic Analysis of Kombucha: time-dependent chemical changes and biological effects in black tea, banana inflorescence, and grape juice driven by fermentation

    Geovanna de Oliveira Costa (UFSC - Universidade Federal de Santa Catarina); Carime L. Mansur Pontes (UFSC - Universidade Federal de Santa Catarina); Alexandre L. Parize (UFSC - Universidade Federal de Santa Catarina); Louis Pergaud Sandjo (UFSC - Universidade Federal de Santa Catarina);

    Área: Produtos Naturais, Compostos Bioativos e Alimentos
    Palavras-chave: kombucha fermentation, substrate-time effects, untargeted metabolomics, ,

    Ver resumo

  • POTAMOTRYGON MOTORO MUCUS PEPTIDOME

    Mauricio Nogueira Moyses (IB - Instituto Butantan); Laudicéia Alves de Oliveira (SdB - Shimadzu do Brasil); Guilherme Rabelo Coelho (IB - Instituto Butantan); Daniel Carvalho Pimenta (IB - Instituto Butantan);

    Área: Produtos Naturais, Compostos Bioativos e Alimentos
    Palavras-chave: Peptidome, Peptides, Stingray, Mucus,

    Ver resumo

  • Purification, characterization and biotechnological applications of enterolobin

    Guilherme Santana Vieira (UnB - Universidade de Brasília); Bruno Matheus Ferreira de Paula (UnB - Universidade de Brasília); Fábio Morato de Oliveira (UFJ - Universidade Federal de Jataí); Raquel Takaya (UnB - Universidade de Brasília); Wagner Fontes (UnB - Universidade de Brasília); Bruna Rafaela Bezerra Gomes (UnB - Universidade de Brasília); Consuelo Medeiros Rodrigues de Lima (UnB - Universidade de Brasília); Marcelo Vale de Souza (UnB - Universidade de Brasília); Carlos José Correia de Santana (UnB - Universidade de Brasília); Carlos Andre Ornelas Ricart (UnB - Universidade de Brasília);

    Área: Produtos Naturais, Compostos Bioativos e Alimentos
    Palavras-chave: cytolysin, anticancer activity , blood cells, pro-inflammatory activity,

    Ver resumo

  • Metabolomic analysis of the fungus Aspergillus niger cultivated in agri-food waste

    Jhuly Wellen Ferreira Lacerda (UFSC - Universidade Federal de Santa Cataria); Louis Pergaud Sandjo (UFSC - Universidade Federal de Santa Cataria);

    Área: Produtos Naturais, Compostos Bioativos e Alimentos
    Palavras-chave: Bioprospection, Natural products, Aspergillus niger, MS-DIAL/MS-Finder,

    Ver resumo

  • Effects of D-limonene supplementation on bile acid metabolism in obese C57/Bl6 mice.

    Guilherme Noronha Hernandez (a - Department of Food Science and Experimental Nutrition, School of Pharmaceutical Sciences, University of São Paulo, São Paulo, Brazil); Carlos Mario Donado Pestana (a - Department of Food Science and Experimental Nutrition, School of Pharmaceutical Sciences, University of São Paulo, São Paulo, Brazil); Lara Santos Martins (a - Department of Food Science and Experimental Nutrition, School of Pharmaceutical Sciences, University of São Paulo, São Paulo, Brazil); CAROLINE GIESELER DIAS (a - Department of Food Science and Experimental Nutrition, School of Pharmaceutical Sciences, University of São Paulo, São Paulo, Brazil); José Fernando Rinaldi de Avarenga (a - Department of Food Science and Experimental Nutrition, School of Pharmaceutical Sciences, University of São Paulo, São Paulo, Brazil); Tushar More (c - Braunschweig Integrated Centre of Systems Biology, University of Braunschweig, Braunschweig, Germany); Karsten Hiller, (c - Braunschweig Integrated Centre of Systems Biology, University of Braunschweig, Braunschweig, Germany); Jarlei Fiamoncini (a - Department of Food Science and Experimental Nutrition, School of Pharmaceutical Sciences, University of São Paulo, São Paulo, Brazil);

    Área: Produtos Naturais, Compostos Bioativos e Alimentos
    Palavras-chave: Moneterpenes, Bile Acids, Metabolism, ,

    Ver resumo